Zijn kruiden veilig?

Kruiden lijken geheel veilig. Dat klopt ook wel, kruidenmiddelen zijn vaak veiliger dan reguliere medicijnen, maar dat betekent niet dat ze ongevaarlijk zijn. Veel kruiden gebruiken we in de keuken, in grote hoeveelheden soms. Voor een aantal kruiden is dat geen probleem, maar voor veel kruiden gelden waarschuwingen, óf ze werken je herstel tegen als je niet weet hoe ze combineren met andere kruiden of reguliere medicijnen.

Soms is een kruid wel goed voor je, maar moet je na enkele weken het gebruik tijdelijk onderbreken. Dat geldt zelfs voor iets eenvoudigs zoals kamillethee. Dat werkt ontkrampend en kalmerend, maar als je het langdurig gebruikt, kan het juist emotionele spannningen opwekken.

Ook bestaan er soms misverstanden over kruiden. Soms is de werking zelfs tegenovergesteld aan wat je zou denken. Salie wordt in zweethutrituelen gebruikt bijvoorbeeld, maar vooral als smudge-kruid. Als je de thee ervan drinkt, gaat het het zweten tegen.....dat maakt het ook ongeschikt als kruid om te nemen als je wilt ontgiften, want het gaat de afscheiding tegen van lichaamsvloeistoffen, waarmee de gifstoffen uit je lichaam worden 'gespoeld'.

Verder is het belangrijk te beseffen dat kruiden volgens hetzelfde principe werken als de reguliere geneeskunde en dus bijwerkingen hebben (hoewel in een kruid stoffen zitten om de bijwerkingen te beperken en in reguliere medicijnen niet). In tegenstelling tot homeopatische middelen, kun je van kruidenmiddelen wél een overdosering krijgen. Er zijn middelen met een sterke werking op je lever of je hart, of middelen zoals Senna (vrij verkrijgbare senna thee), die bij langdurig gebruik permanente darmproblemem kunnen veroorzaken....

Kruiden kunnen heel erg veel. Er zijn werkingen bekend én wetenschappelijk onderzocht, die nog niet in pilvorm als regulier medicijn te krijgen zijn, maar wel als kruid heel veel mensen hun gezondheid terug hebben gegeven. Laat je dus vooral niet afschrikken, want juist kruidenmedicijnen zijn vaak erg effectief en zijn vaak beter geschikt voor het menselijk lichaam dan reguliere medicijnen. Maar net als bij reguliere medicijnen moet je rekening houden met interacties en contra-indicaties.

Kortom, als het om kruiden gaat, heeft iedereen wel iets gelezen en veel mensen weten al veel. Maar als je serieus kruiden gaat inzetten om gezond te worden, is het beter om toch even je fytotherapeut te raadplegen!