Ondersteun jezelf bij je genezing van kanker

Kanker komt ontzettend veel voor. Het is een ziekte die je hele wereld op zijn kop zet. Dit artikel gaat over de maatregelen die je zelf kunt nemen om je herstel te bevorderen en terugkeer van de ziekte te voorkomen. Veel van deze maatregelen zou eigenlijk iedereen moeten nemen, om kanker te voorkomen. Dus heb je geen kanker, maar wil je weten hoe je het beste kunt leven om dat ook nooit te krijgen, lees dan verder. Aan het einde van het artikel ga ik in op de voordelen van energetische therapie en fytotherapie als aanvullende therapie naast je reguliere behandeling. Ik heb ook een boekenlijst toegevoegd. Daarin kun je controleren of mijn adviezen en beweringen kloppen. Als je je uitgebreider in het onderwerp wilt verdiepen, zijn deze boeken een aanrader. Ga niet in het wilde weg op het internet zoeken, dan raak je vanzelf de weg kwijt en je kunt er aardig wanhopig van worden. Deze boeken zijn geschreven door artsen met hersens en een hart. Dit artikel is voor een groot deel op hun werk gebaseerd. De maatregelen die ik hier heb opgeschreven, zijn de belangrijkste. Als je de boeken leest, kun je er nog veel meer vinden.

Heel kort door de bocht, is kanker een ziekte, waarbij je cellen zo vaak en zo ernstig beschadigd raken, dat ze zich niet meer herstellen en in hun zieke staat verder groeien. Dit zieke weefsel verdringt gezond weefsel, neemt voedingsstoffen weg van je gezonde cellen en veroorzaakt problemen, al naar gelang de plaats waar het zit. Als je er niks aan doet, ga je er meestal aan dood.

Voor sommige vormen van kanker is je genetische aanleg doorslaggevend. Dan is regelmatige controle het enige dat je kunt doen om ze te voorkomen. De meeste vormen van kanker worden echter veroorzaakt of bevorderd door een ongezonde leefstijl. Het is zelfs zo dat een leefstijl die we tegenwoordig allemaal gezond vinden, vaak nog niet genoeg is om kanker te voorkomen! We kennen allemaal die tante of buurvrouw die zo ontzettend gezond leefde en toch kanker kreeg. Dit artikel gaat niet over halve maatregelen. Ik ben bang dat je, als je kanker wilt voorkomen, gezonder moet leven dan gezond. Dat is in het begin flink wennen. Het kost je tijd en geld en een verandering van je kijk op het leven. Maar als je eenmaal deze koers vaart, zul je merken dat je veel meer energie hebt, beter in je vel zit en er mooier uit ziet dan ooit.

Er zijn twee hoofdzaken die je zelf kunt doen om kanker te voorkomen en genezen:
 • Het verwijderen van gif uit je lichaam, je geest en je omgeving
 • Zorgen voor goede voeding voor je lichaam en je geest en zorgen voor een voedende, ondersteunende omgeving
Daarnaast zijn er twee behandeltrajecten die, als je ze naast elkaar gebruikt, de kans op genezing van kanker het grootste maken:
 • Je reguliere behandeling, met je oncoloog, fysiotherapeut, diëtist, etc.
 • Je aanvullende behandeling bij één of eventueel meerdere alternatief therapeuten
Beter worden is een enorm karwei. Onderschat dat nooit. Kanker is moeilijk te overwinnen, maar het kan. Zorg dat je weet wat je moet doen en zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt, om je bij je strijd te helpen.

Gif vermijden

We leven jammergenoeg in een wereld vol met gif. Dat is voor de meeste mensen zo gewoon geworden, dat ze het raar vinden om erover na te denken. Daadwerkelijk de gifstoffen vermijden is vaak een stap te ver. Toch is dat heel erg belangrijk om je risico op kanker te verkleinen!

 • Het allerbelangrijkste: eet zoveel mogelijk groente, en in iets mindere mate fruit! In groente en fruit zitten tal van anti-kankerstoffen. Kies groentes van alle kleuren. Een groente heeft niet zomaar een kleur, namelijk. Die kleur is het gevolg van de specifieke voedingsstoffen die erin zitten. Van elke kleur heeft je lichaam heel erg veel nodig. Eet veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maak het het hoofdbestanddeel van je maaltijd.
 • Eet biologisch-dynamisch. Biologisch-dynamische voeding bevat soms wel 300 keer meer voedingsstoffen dan normale voeding. Luister niet naar mensen die beweren dat dat niet zo is. Dit is een wetenschappelijk bewezen feit.
 • Eet 40-60% van je voedsel rauw, behalve als je darmen dat niet kunnen hebben door chemotherapie of doordat je in meer of mindere mate een spastische darm hebt, bijvoorbeeld. Laat dan even kort de kook over je groenten gaan, zodat ze gemakkelijker verteerbaar worden. Krijg je chemotherapie, dan pas je je dieet nog verder aan. Luister hiervoor goed naar je arts, verpleegkundige of een natuurgeneeskundige die je begeleidt. Luister ook vooral naar je eigen lichaam, dat geeft al snel aan of je iets wel of niet kunt eten.
 • Gebruik goede oliën. Olijfolie om in te bakken, visolie in capsules of nog liever door vis te eten. Eet je veel vette vis? Goed zo!
 • Zorg voor voldoende vitamine A, C en E en het mineraal Selenium. Weet je niet zeker of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt met jouw eetpatroon? Maak een afspraak. Samen met de diëtiste stellen we dan een voedingspatroon op maat voor je samen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht. In frisse lucht zit een goede soort zuurstof die onmisbaar is voor heel veel processen in je lijf. Maak elke dag minimaal een ommetje, het liefst door het bos of langs het water. Kan dat niet? Zet dan het raam minimaal een uur per dag open. Als het koud is buiten, zorg dan dat je extra goed bent toegedekt, anders vat je kou. Woon je in een straat met veel luchtverontreiniging? Zet dan groene kamerplanten in je kamer en verzorg ze goed. Zij leveren je de zuurstof die je nodig hebt als je zelf niet naar buiten kunt. Zodra het echter kan, wel naar buiten gaan! Leer een goede ademhalingstechniek aan om voldoende zuurstof binnen te krijgen en te ontspannen. Als je daar hulp bij nodig hebt, kun je bij mij terecht, of bij een goede yoga-leraar/lerares.
 • Heb je chemotherapie, gebruik dan een goed merk pro-biotica om je darmflora weer in balans te krijgen.
 • Slaap voldoende, slapen is een medicijn op zich!
 • Zorg dat je je omringt met mensen die je steunen, niet mensen die je voortdurend afbreken. Iedereen heeft steun nodig. Als je altijd alleen maar geeft, raakt je batterij leeg en word (of blijf) je ziek.


Requliere behandeling

Als je kanker hebt, moet de tumor worden weggehaald en heb je aanvullende maatregelen nodig uit het reguliere circuit om de beste overlevingskansen te hebben. Vertrouw op je arts, hij of zij heeft de beste opleiding ter wereld en jarenlange ervaring. Je hebt in Nederland zo ongeveer de beste reguliere zorg die er op de hele wereld te krijgen is. Ga nooit zomaar alternatieve geneeswijzen gebruiken en de reguliere geneeskunst afwijzen, daar help je niemand mee. Pas als je arts zegt dat hij/zij niets meer kan doen, kun je erover nadenken de reguliere behandelwijzen los te laten. Als je regulier bent uitbehandeld, wil dat niet zeggen dat je niet beter kunt worden. Het wil ook niet zeggen dat je wél beter gaat worden. Het wil gewoon zeggen dat de reguliere geneeskunde geen behandelmogelijkheden meer heeft. Er zijn mensen die ondanks dat, volledig zijn genezen van kanker.

Aanvullende behandeling

Er zijn veel meer mogelijkheden om je te helpen kanker te overwinnen, dan de meeste mensen denken. Er zijn kruidenmedicijnen die onder andere kankercellen kunnen doden en je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Energetische therapie geeft je de energie die je tijdens je genezingsproces nodig hebt en bevordert het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

Energetische therapie kan helpen om de negatieve gevolgen van chemotherapie te verminderen. Patiënten melden bijvoorbeeld dat ze minder last hebben van misselijkheid en de chemotherapie slaat vaker en sneller aan.

Fytotherapie is wetenschappelijk bewezen, energetische therapie niet. De resultaten van energetische therapie zijn echter wel subjectief meetbaar. Vraag daarom mensen uit je omgeving die er ervaring mee hebben naar hun mening erover. Dat helpt je om een beter beeld te vormen. Je kunt ook een afspraak maken om zelf een keer een behandeling te ervaren. Houd er rekening mee dat je bij herstel van kanker een traject doorloopt, waarbij het belangrijk is regelmatig deze behandelingen in te plannen voor het beste resultaat.

Sommige artsen vinden alternatieve behandelingen onzin. Dat is heel erg jammer. Sommige alternatieve genezers vinden artsen onzin. Dat is ook heel erg jammer. In mijn ogen zijn beide geneeswijzen onmisbaar bij het genezen van zo'n zware ziekte als kanker. Samenwerking kan levens redden. Als jij die mening ook bent toegedaan, laat je dan niet ompraten. Stel zelf je team van hulpverleners samen en laat je niet door de één bij de ander wegpraten. Jij bent degene om wie het gaat. Jij weet zelf het beste hoe je weer beter kunt worden. Vertrouw op jezelf.

Goede boeken over kanker
Deze boeken zijn de bron van veel van de informatie in dit artikel. Lees ze als je energie over hebt, behoefte hebt aan meer informatie of professioneel met kankerbehandeling aan de slag wil. Wil je een advies dat speciaal op jouw situatie is toegesneden, maak dan liever een afspraak. Je behandeling is maatwerk, daar kun je beter persoonlijk hulp bij krijgen.

 • Henk Fransen, "Handboek Kanker; hoe je reguliere en alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren", ISBN 978-90-202-1126-9. Dit boek helpt je om je behandeling vorm te geven en is makkelijk leesbaar. Henk Fransen is een arts met het hart op de juiste plek, die een fel voorstander is van de combinatie regulier-alternatief.
 • Hans Moolenburgh sr. "U kunt meer dan u denkt; aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en genezen", ISBN 99789047703327. Een zeer veelomvattend boek van een betrokken en briljante arts uit een artsenfamilie, voor als je alles wilt weten wat er te weten valt.
 • Hans Moolenburgh sr. "U kunt veel meer dan u denkt; wat u zelf kunt doen om uw kind gezond te houden", ISBN 9789047706069. Nog meer informatie, toegesneden op kinderen.